Timp de citire: 14 min
O piele frumoasă nu este doar o chestiune de ADN - obiceiurile tale zilnice au un impact mare asupra a ceea ce vezi în oglindă. Dar, există un număr foarte mare de opinii diverse cu privire la ingrijirea tenului, încât e foarte greu să distingi între ce e bine și ce e rău pentru pielea ta. În plus, cu atât de multe creme de fata, seruri și tratamente, nu poți să nu te întrebi de câte produse ai tu nevoie, de 3, de 5 sau de 10? Și, care este primul, serul sau tonerul? Sau uleiul de față? Se aplică înainte sau după crema hidratanta?
Deși grija pentru pielea ta este o chestiune personală, există totuși câteva reguli de bază pe care trebuie să le cunoști.
Ordinea de aplicare este extrem de importantă!
Prin aplicarea produselor de ingrijire a tenului în ordinea corectă, pielea primește toate beneficiile fiecărui produs aplicat. Doar o cantitate foarte mică din ingredientele cheie ale produselor pot pătrunde în piele, chiar și atunci când sunt perfect aplicate. Dacă nu aplici produsele în ordinea corectă, nu vei vedea cele mai bune rezultate.
Deci, care este ordinea corectă? O regulă ușor de urmat este să aplici produsele de ingrijire a tenului în ordinea consistenței - de la cel mai subțire la cel mai gros, deoarece produsele mai subțiri nu pot pătrunde în produsele mai groase. De exemplu, demachiant, lotiune tonica (dacă utilizezi), ser și apoi crema hidratanta.
În esență, majoritatea tipurilor de ten au nevoie de mai puține produse, așa că, dacă ești la început, gândește-te la rutina de ingrijire a tenului ca fiind formată din trei pași principali:
Curățare - spălarea feței
Hidratare – hidratarea și catifelarea pielii
Protectie solara – protejarea pielii de razele UV și de factorii de mediu
Fă din acești trei pași ritualul tău zilnic pentru o piele sănătoasă și delicată.
Pentru o ingrijire completă a tenului, în cele ce urmează vei afla care este ordinea corectă pentru aplicarea produselor de ingrijire a tenului, pașii peste care se poate trece și cele mai bune produse pentru fiecare tip de piele.

Când se aplică? Dimineața și seara
Curățarea feței este pasul esențial al oricărei rutine. Curăță-ți tenul de două ori pe zi, dimineața și seara, pentru a îndepărta machiajul, poluanții din mediu sau murdăria cu care pielea noastră intră în contact în fiecare zi.
Un demachiant bun îți va pregăti pielea pentru următorii pași de îngrijire. În plus, pentru ca ingredientele să se absoarbă corect, ai nevoie de o piele curată, care să nu conțină urme de ulei și murdărie.
Găsește-ți demachiantul facial potrivit
Formula potrivită îți va curăța pielea fără a îndepărta uleiurile esențiale și sănătoase.
Pentru curățarea zilnică, iată ce trebuie să cauți în funcție de tipul de piele:
Ten gras sau predispus la acnee – spumă
Ten uscat, roșu sau/și predispus la eczeme – crema sau loțiune
Ten sensibil – ulei
Piele matură – balsam
Toate tipurile de piele – apă micelară
Produse recomandate
Când se aplică? Dimineața și seara
Cum să utilizezi lotiunea tonica
Lotiunea tonica este un lichid care oferă o cantitate suplimentară de substanțe nutritive, ajutând la absorbția celorlalte produse de ingrijire a tenului din ritualul tău, în timp ce îți echilibrează tenul. Lotiunea tonica trebuie folosită imediat după curățarea feței și înainte de a aplica orice altceva.
Majoritatea experților consideră însă că lotiunea tonica este opțională.
Si atunci să tonifiez sau să nu tonifiez? Este o preferință personală. Dacă ai trăit toată viața fără a utiliza lotiune tonica și pielea ta este sănătoasă, nu este nevoie să începi să utilizezi una acum. Dar dacă ai o lotiune tonica pe care îți place să o folosești, nu e nici un rău în a o folosi în continuare pentru a ajuta la eliminarea excesului de uleiuri și a celulelor moarte ale pielii. Nu ai timp dimineața? Lasă acest pas pentru seară pentru a elimina și orice urmă de machiaj la sfârșitul zilei.
Cele mai multe formule pot fi folosite și dimineața și seara, dar ar fi bine să le folosești pe cele cu acizi exfolianți numai seara sau la fiecare două zile.
Ce ingrediente ar trebui să conțină lotiunea tonica?
- acizi alfa hidroxi (AHA), cum ar fi acidul glicolic sau acidul lactic și acizi beta hidroxi (BHA), cum ar fi acidul salicilic, pentru a îndepărta ușor celulele moarte ale pielii, pentru a desfunda porii, pentru a îmbunătăți aspectul de piele deteriorată de soare și pentru a reduce semnele oboselii. Dacă ai pielea uscată, încearcă AHA, dar dacă ai ten gras, alege BHA.
- acid hialuronic pentru stimularea hidratării, reducerea ridurilor și prevenirea efectelor îmbătrânirii
- apă de trandafiri și ceai verde pentru calmarea iritației și reducerea roșeții, cu efect antiinflamator
- vitamina E și C pentru a combate expunerea zilnică la radicalii liberi care îți pot îmbătrâni pielea.
După curățare, așteaptă cinci minute complete - sau cel puțin până când se usucă - înainte de a aplica orice altceva sau vei neutraliza accidental acizii înainte ca lotiunea tonica să-și facă treaba.
Produse recomandate
Când se aplică? Dimineața și seara
Serurile pentru fata sunt aliați puternici ai pielii. Acestea sunt tratamente super-concentrate, bogate în nutrienți, hidratanți și antioxidanți și pot atenua o serie de probleme, de la pete pigmentare la riduri. Acestea amplifică efectele rutinei de ingrijire a tenului de îndată ce le aplici. Chiar dacă nu ai probleme specifice, toată lumea are nevoie de un ser antioxidant dimineața pentru a se proteja de agresorii zilnici.
Deși serurile pentru fata sunt complet opționale, ele contribuie semnificativ la îmbunătățirea aspectului și sănătății pielii.
Pentru a rezolva probleme specifice, caută seruri pentru fata care să conțină:
- acid hialuronic pentru a menține tenul hidratat
- vitamina C îți protejează pielea de inflamații și de daunele cauzate de radicalii liberi în timpul zilei, în timp ce luminează pielea și ajută la diminuarea petelor pigmentare. Dar dacă pielea ta este sensibilă, folosește-o doar o dată la două zile.
- retinol, vitamina B3, peptide pentru stimularea producției de colagen și elastină, proteine din organism care ajută la prevenirea ridurilor și a lăsării pielii
- sulf coloidal, niacinamidă pentru calmarea roșeții și a iritației și îmbunătățirea acneei prin efectele sale antimicrobiene.
Informații utile
Nu încerca să amesteci serul în crema hidratanta, doar pentru a economisi timp. Acest lucru reduce capacitatea serului de a se absorbi eficient. Produsele trebuie aplicate unul câte unul.
Nu toate serurile pentru fata trebuie aplicate cu aceeași frecvență. De exemplu, e mai bine ca serurile care conțin antioxidanți să fie aplicate dimineața, deoarece îți oferă o varietate de beneficii - de la reducerea răspunsului inflamator al pielii la neutralizarea daunelor cauzate de razele UV și de poluanții din mediu.
În schimb, anumite ingrediente sunt mai eficiente atunci când sunt folosite noaptea. De exemplu, retinolii nu sunt stabili la soare și se degradează dacă sunt aplicați în timpul zilei. Iar un ser cu acid hialuronic menține tenul hidratat în timp ce dormi.
Produse recomandate
Când se aplică? Dimineața și seara
Poți supraviețui fără o crema de ochi? Absolut. Atâta timp cât utilizezi crema hidratanta și protectie solara, zona ochilor tăi primește deja îngrijirea de care are nevoie.
Dar, recomandarea experților este să aplici o crema de ochi cel puțin în fiecare seară - dacă nu de două ori pe zi - pentru ca pielea pleoapelor să nu își pierdă așa ușor laxitatea și să își mențină aspectul neted perioadă mai îndelungată.
În același timp, dacă ai probleme specifice - cum ar fi hiperpigmentare, uscăciune sau umflare – folosirea unei creme de ochi este recomandată.
Pielea din jurul ochilor este destul de subțire și delicată, prin urmare, dermatologii recomandă de obicei o crema de ochi care ia în considerare sensibilitatea potențială și are concentrații mai tolerabile de ingrediente active.
Dimineața, caută o crema de ochi care să aibă un aplicator cu rolă (bila de oțel rece ajută puțin la retenția de lichide – adică la pungile de sub ochi - mai ales dacă păstrezi crema în frigider între utilizări). Pentru pungile de sub ochi și inflamație, cofeina, peptidele și acidul hialuronic sunt ingredientele care te-ar putea ajuta. Caută ingrediente de iluminare precum vitamina C, acidul kojic și niacinamida. Evită însă retinolii puternici și parfumul, pentru a evita iritarea ochilor.
Noaptea, alege o crema de ochi simplă și hidratanta, care te va proteja și va repara bariera pielii peste noapte.
Crema de ochi tinde să fie mai ușoară și mai subțire decât crema hidratanta pentru față, așa că asigură-te că o aplici înainte de a aplica alte creme și uleiuri.
Sfat: pentru cele mai bune rezultate, consecvența este esențială. Rezultatele nu apar peste noapte. Utilizarea regulată a cremei de ochi pe termen lung va ajuta la menținerea elasticității pielii pleoapei și la reducerea sau prevenirea liniilor fine sau a pierderii de colagen.
Produse recomandate
- TRATAMENTE PENTRU TEN
Când se aplică? Dimineața și seara
De multe ori, pielea iritată, de la acnee la eczeme, poate fi rezultatul unor obiceiuri dăunătoare, prin utilizarea excesivă a produselor - produse de curățare, produse care exfoliază excesiv sau conțin ingrediente sensibilizante.
În mod ideal, tratamentele se aplică seara, deoarece atunci corpul tău lucrează cel mai mult pentru a se repara. Dar dacă seara ai folosit deja o lotiune tonica pentru acnee și / sau intenționezi să folosești un produs cu retinol, încearcă tratamentul dimineața, astfel încât să nu îți iriți pielea dintr-o dată.
Indiferent de momentul în care îl aplici, asigură-te că aplici tratamentul înainte de crema hidratanta, astfel încât să poată pătrunde cu adevărat în piele și să-și facă treaba fără a avea o altă barieră de pătruns.
Pentru petele pigmentare și cicatricile lăsate de acnee se recomandă utilizarea unui tratament fie cu hidrochinonă (un ingredient de albire a pielii care funcționează rapid, dar poate fi iritant pentru oricine are piele ușor sensibilă), fie cu niacinamidă (alias vitamina B3), care în timp luminează delicat semnele și cicatricile. Niacinamida poate fi utilizată zilnic - majoritatea formulelor nu vor provoca iritații - dar hidrochinona ar trebui utilizată la fiecare două zile (sau la fiecare trei zile) până când ști cum reacționează pielea la aceasta.
Pentru coșuri se recomandă folosirea peroxidului de benzoil și acidul salicilic, dar nu împreună, deoarece irită pielea. Peroxidul de benzoil ucide bacteriile care provoacă acneea, în timp ce acidul salicilic înlătură, prin procesul de exfoliere, celulele moarte și excesul de sebum, reducând apariția comedoanelor, a punctelor negre si a coșurilor.
Indiferent de alegerea ta, modul de folosire este același: aplică un strat subțire, apoi așteaptă cel puțin un minut pentru a se usca. Apoi, pentru a preveni ștergerea tratamentului de pe față, aplică mai întâi crema hidratanta în jurul zonei cu tratament. Când fața este acoperită, pune un strat de crema hidratanta direct peste tratament pentru a-l sigila fără a-l întinde.
Produse recomandate
Mastile de fata și produsele exfoliante
Mastile de fata sunt tratamente foarte concentrate pentru probleme specifice ale feței. Dar, spre deosebire de lotiunea tonica sau seruri, mastile de fata creează o barieră între epiderm și mediul extern astfel că nu permit evaporarea substanțelor nutritive, ceea ce ajută ingredientele să se absoarbă mai eficient.
Mastile de fata nu sunt esențiale în rutina ta, dar pot fi benefice.
Tipuri de masti de fata:
Măști tip șervețel sau foaie - acestea sunt în primul rând hidratante. Fiind aplicate direct pe piele, acestea împiedică pătrunderea aerului și vei obține o absorbție mai mare într-un timp scurt. Se recomandă păstrarea acestora în frigider pentru a obține și un beneficiu antiinflamator.
Măști de noapte - măștile de noapte vor avea o textură mai groasă și sunt ideale pentru pielea matură sau pentru pielea foarte uscată.
Măști de argilă sau noroi - acestea absorb uleiul și pot avea un efect exfoliant ușor, deci sunt excelente pentru zonele grase, în plus vor ajuta la reducerea aspectului porilor și la eliminarea impurităților și a celulelor moarte ale pielii.
Sfat: aplică masca de fata după ser, dar înainte de crema hidratanta, cu excepția cazului în care este vorba de o mască de noapte, care poate lua locul cremei hidratante de noapte.
Produsele exfoliante folosesc particule minuscule (cum ar fi pudra de orez) pentru a ajuta la îndepărtarea ușoară a celulelor moarte ale pielii.
La fel ca orice produs care completează rutina obișnuită, mastile de fata și produsele de exfoliere ar trebui folosite cu moderație - o dată sau de două ori pe săptămână pentru a nu irita pielea.
Produse recomandate
Când se aplică? Dimineața și seara
Funcția de bază a unei creme hidratante este de a hidrata și a face pielea mai catifelată, mai fină. În esență, cremele hidratante ajută la prevenirea pierderii de apă prin straturile exterioare ale pielii. De asemenea, ele vin ca o completare la uleiurile de protecție găsite în mod natural în piele, sau la alte structuri cum ar fi ceramidele.
Crema hidratanta este un produs pe care medicii îl recomandă pe tot parcursul anului, pentru toate tipurile de piele, deoarece pielea își pierde în mod natural capacitatea de a reține umezeala pe măsură ce îmbătrânim, iar activitățile zilnice, precum spălarea, deshidratează pielea. Așadar, toată lumea are nevoie de crema hidratanta, chiar și cei cu tenul gras.
Majoritatea experților sunt de părere că cel mai bun moment pentru aplicarea unei creme hidratante este în timp ce pielea este încă umedă, adică imediat după aplicarea serului și, dacă e cazul, a tratamentului.
Cum să îți alegi crema hidratanta
Toată lumea are nevoie de hidratare, dar crema hidratanta de care ai nevoie diferă în funcție de tipul de piele. Prin urmare, alege produsul potrivit conform celor de mai jos:
Ten gras – gel hidratant
Ten normal sau mixt – loțiune
Ten uscat – crema sau crema cu consistență ușoară
Piele sensibilă sau inflamată (dar nu acneică) – balsam
Diferența dintre crema de zi și crema de noapte
La fel ca restul corpului, pielea ta intră în modul de reparație noaptea, lucrând foarte mult pentru a remedia daunele și pentru a stimula regenerarea.
Cremele de noapte se concentrează pe repararea daunelor, pe accelerarea regenerării celulare și contracararea petelor pigmentare, ajutând, de asemenea, la hidratarea și hrănirea pielii.
Așadar, crema ta de noapte ar trebui să conțină toate lucrurile pe care corpul tău le produce în mod natural și le poate folosi mai mult, cum ar fi acid hialuronic, lipide și proteine.
Poți, de asemenea, să folosești o crema de noapte anti-îmbătrânire, care are o doză mică de retinoizi.
Cremele pe care le aplici dimineața îți protejează pielea de agresorii din mediu cu care te vei confrunta când ieși din casă - multe conțin antioxidanți, pentru a minimiza impactul poluării, și factor de protectie solara, pentru a te proteja de radiațiile ultraviolete. De obicei au o consistență ușoară.
Caută o crema hidratanta pe bază de acid hialuronic, care să mențină pielea hidratată. În mod ideal, folosește o formulă cu o protectie solara de cel puțin SPF 30, mai ales dacă nu intenționezi să folosești mai târziu o protectie solara separată.
Indiferent de ce alegi, las-o să acționeze cel puțin cinci minute înainte de a te machia (dacă acesta este sfârșitul rutinei de îngrijire a pielii și machiajul este următorul tău pas).
Unii oameni folosesc aceeași crema hidratanta pentru zi și noapte. Cu toate acestea, cremele hidratante de noapte sau cremele de noapte au, în general, o textură bogată și groasă și sunt concepute pentru a fi absorbite pe parcursul a câteva ore. Crema hidratanta, în special cea folosită noaptea, creează un strat protector pe piele pentru a preveni evaporarea apei în timp ce dormi.
Menținerea unui conținut ridicat de apă în piele este esențială pentru menținerea sănătății pielii.
Produse recomandate
- RETINOL
Când se aplică? Seara
Retinoizii - termenul general pentru toți derivații vitaminei A, inclusiv retinolul, pătrund în piele pentru a accelera regenerarea celulară, având ca rezultat o piele mai proaspătă, mai fină și mai puțin ridată. Lucrurile bune necesită timp, așa că amintește-ți că retinoizii au nevoie de patru până la șase luni de utilizare consecventă pentru a-ți oferi rezultate.
Însă simplul fapt că ar putea dura jumătate de an pentru a estompa ridurile, nu înseamnă că nu vei vedea alte rezultate mai rapid. De exemplu, retinoizii declanșează producerea de colagen și exfolierea celulară, ceea ce înseamnă că vor estompa petele pigmentare, cicatricile, vor curăța porii, vor preveni erupțiile și vor lumina pielea.
Cum se utilizează
Dacă nu ai mai folosit retinoizi, începe ușor, pentru a acorda timp pielii să se obișnuiască cu ei. Conform specialiștilor, aplică o picătură de retinol de dimensiunea unui bob de mazăre pe întreaga față o noapte pe săptămână timp de o săptămână, apoi două nopți pe săptămână timp de două săptămâni, apoi trei nopți pe săptămână timp de trei săptămâni și apoi tot la două nopți pe termen nelimitat.
Treci peste acest pas dacă folosești deja (sau intenționezi să utilizezi) o crema de noapte cu retinoizi, deoarece acest lucru nu va face rezultatele anti-îmbătrânire mai eficiente - va provoca doar inflamații. Și dacă ai o piele extra-sensibilă, aplică un strat de crema hidratanta cu 10 minute înainte și după aplicarea retinolului pentru a reduce iritarea fetei, fără însă a dilua complet tratamentul.
Produse recomandate
Când se aplică? Dimineața și seara
Recunoscute ca o modalitate naturală de a-ți îmbunătăți aspectul pielii, uleiurile faciale botanice - infuzate cu plante și extracte - au explodat pe piața produselor cosmetice în ultima vreme. Cu toate acestea, experții recomandă adesea prudență atunci când le folosești, cu evitarea uleiurilor esențiale sau a celor cu parfumuri adăugate, care cresc potențialul de iritare a pielii.
4 beneficii ale uleiurilor de fata:
- hidratează intens fără a lăsa un strat gras – uleiul de maracuja (fructul pasiunii)
- luminează și uniformizează tonul pielii – uleiul de măsline
- elimină bacteriile și calmează pielea predispusă la acnee – uleiul de marula
- calmează pielea roșie, inflamată și reduc simptomele rozaceei – uleiul de măceșe
Uleiurile de fata sigilează toate ingredientele și umezeala pe care tocmai le-ai aplicat pe față pentru a le împiedica să se evapore repede. De unul singur, uleiul nu vă hidratează pielea atât de bine, dar atunci când îl aplici peste alte produse, acesta te ajută să crești eficacitatea rutinei de îngrijire, lăsând în același timp pielea moale și netedă.
Uleiurile de fata pot pătrunde cu ușurință în cremele hidratante, seruri și tratamente, dar nici un produs nu poate pătrunde într-un ulei, ceea ce înseamnă că trebuie aplicate după acestea.
Când se aplică? Dimineața și apoi de câteva ori pe zi
Experții susțin că produsele de protectie solara sunt cele mai importante produse de îngrijire a pielii. Soarele este motivul numărul unu pentru care pielea oamenilor îmbătrânește prematur. Protejarea pielii de soare este importantă chiar dacă îți petreci zilele în interior, deoarece razele UV pot pătrunde prin ferestre. Utilizarea zilnică și consecventă a protectiei solare ajută la prevenirea dezvoltării liniilor fine și a ridurilor, a imperfecțiunilor texturale și a modificărilor aspectului porilor. Mai important, utilizarea zilnică a protectiei solare poate ajuta la prevenirea formării anumitor tipuri de cancer de piele.
Experții recomandă utilizarea unei creme de protectie solara cu un SPF de cel puțin 30.
De reținut că produsele de protectie solara trebuie să facă parte din rutina zilnică pe tot parcursul anului.
Aplicarea produselor de protectie solara
Protectia solara se aplică cu 30 de minute înainte de expunerea la soare și se aplică din nou cel puțin la fiecare două ore. Aceasta trebuie aplicată nu doar pe față ci și pe zonele expuse ale corpului.
Protectia solara este ultimul pas în rutina de ingrijire a tenului. De ce? Uleiurile încă lucrează pentru a pătrunde și a vă trata pielea, dar protectia solara nu încearcă să pătrundă nimic - este acolo doar pentru a-ți proteja fața și a acționa ca armură împotriva lumii exterioare. Practic, nu adaugă nimic în pielea ta, ci îți protejează pielea.
De asemenea, este important să porți ochelari de soare când ești afară, pentru a te proteja împotriva daunelor cauzate de lumina UV și a liniilor care se pot strecura în jurul ochilor.
Produse recomandate
Momentul contează
În afară de ordinea de aplicare, unii experți consideră că este important să iei în considerare și timpul necesar pielii pentru a absorbi produsele. Cu toate acestea, din moment ce majoritatea dintre noi suntem grăbiți să ajungem undeva, acest lucru nu este întotdeauna posibil.
În cazul multor produse se spune că trebuie să aștepți de la cinci la 30 de minute înainte de următorul pas pentru a asigura o absorbție adecvată, dar cine are timp pentru asta? Dacă faci rutina prea complicată, nu o vei mai face deloc. Dacă ai mulți pași, oprește-te puțin (un minut) pentru a permite fiecărui produs să reacționeze cu pielea.
Dă-i timp
În general, încearcă să utilizezi un produs timp de cel puțin șase săptămâni, o dată sau de două ori pe zi, pentru a observa o diferență.
Un alt sfat? Ascultă-ți pielea. Amintește-ți că ești unică și că nimeni altcineva nu are pielea ta. Indiferent de ceea ce spun experții, este important să găsești ceea ce funcționează pentru tine și nu uita să fi mereu delicată cu pielea ta.
Pe lângă rutina de îngrijire a pielii de mai sus, este important să adopți un stil de viață echilibrat. Efectiv, se poate citi stresul pe față, deoarece nivelurile ridicate de cortizol (un hormon al stresului) îți pot slăbi pielea, pot provoca acnee și chiar accelera ridurile. Fă mișcare regulat, odihnește-te, meditează sau găsește modalități de a elimina stresul și a fii pozitiv. Rezultatele nu vor întârzia să apară.
*Acest articol este creat și publicat online doar în scop informativ. Nu înlocuiește sfatul medicului. Cere întotdeauna sfatul medicului, dacă ai întrebări cu privire la sănătatea ta.
Like și share articol dacă ți-a plăcut.
Surse:
https://www.nytimes.com/guides/tmagazine/skincare-routine
https://www.dermstore.com/blog/in-what-order-do-i-apply-my-skin-care-products-infographic/
https://www.simpleskincare.com/au/skincare-tips/your-daily-skincare-routine.html
https://www.cosmopolitan.com/style-beauty/beauty/a25372431/what-order-to-apply-skincare-products/