Timp de citire: 9 min
Când temperaturile scad, umiditatea pielii scade o dată cu ele. Uscăciunea este consecința cea mai evidentă a vremii reci asupra pielii. În timp ce temperaturile ridicate de vară fac pielea să producă mai mult ulei, vremea rece are efectul opus.
Această fluctuație de temperatură plus vântul, încălzirea artificială din interior și alți factori de stres exterior pot provoca iritații și inflamații. La toate acestea, trebuie să adăugăm și faptul că bem mai puțină apă iarna. Rezultatul este o hidratare mai slabă a pielii, adică piele uscată, descuamată și cu mâncărimi.
Pe de altă parte, și microcirculația pielii este afectată de frig. La temperaturi scăzute, capilarele pielii se strâng pentru a reduce fluxul de sânge prin piele. Acest proces ajută la menținerea temperaturii corpului, iar capilarele vor reveni la normal după expunerea la frig. Cu toate acestea, aceste modificări ale microcirculației pielii pot duce la înroșirea feței, telangiectazie sau vene păianjen.
Efectele factorilor de stres extern menționați mai sus plus frecarea pielii de hainele de iarnă pot deteriora în cele din urmă bariera hidrolipidică. Această barieră hidrolipidică, cunoscută și sub denumirea de mantie acidă, este un strat format din uleiuri și lipide naturale care sunt necesare pentru a menține echilibrul pielii și pentru a o proteja de factorii externi de stres. Perturbarea acestei bariere face pielea mai vulnerabilă, aceasta fiind mai puțin capabilă să se refacă după agresivitatea continuă și pierderea umidității.
Afecțiunile pielii, cum ar fi eczema sau psoriazisul, pot, de asemenea, să apară în timpul acestor luni reci și uscate.
În plus, pielea matură este mai susceptibilă la efectele dăunătoare ale vremii reci, deoarece capacitatea pielii noastre de a reține umiditatea scade odată cu înaintarea în vârstă.
Cu toate acestea, trebuie să reții că aerul rece poate oferi și câteva beneficii sănătății pielii. Dacă te confrunți cu acnee din cauza pielii excesiv de grase, este posibil ca aerul rece să usuce uleiul și să reducă prezența acneei.
Pentru a minimiza efectele temperaturilor scăzute asupra pielii și pentru a preveni uscăciunea caracteristică care vine odată cu acestea, îți recomandăm cu căldură să îți adaptezi rutina de îngrijire a pielii la noul sezon și să faci câteva modificări ușoare la rutina ta de zi cu zi.
Aici ai câteva sfaturi esențiale:
1. Evită dușurile lungi și fierbinți
Băile și dușurile fierbinți pot provoca deteriorarea straturilor protectoare ale pielii, așa că este important să le eviți. Dușurile cu apă caldă sunt mult mai recomandabile. De asemenea, folosește uleiuri de baie și aplică crema hidratantă pentru corp imediat după duș (în decurs de 3 minute).
Când este posibil, folosește apă caldă sau călduță și când îți speli fața sau mâinile.
Pe de altă parte, spălarea mâinilor cu apă rece pare a fi la fel de eficientă în îndepărtarea germenilor ca apa caldă și este mai puțin iritant pentru piele.
Și dacă utilizezi un uscător de mâini cu aer pentru toaletă, utilizează-l doar până când mâinile sunt ușor umede și nu perfect uscate.
2. Alege cea mai bună cremă hidratantă pentru pielea ta
Crema hidratantă pe care o folosești în restul anului s-ar putea să nu fie la fel de eficientă în timpul lunilor reci și uscate.
Temperaturile reci determină indirect o creștere a uscăciunii pielii. Stratul cornos care ne protejează de schimbările de temperatură devine slab și are nevoie de o regenerare celulară sporită. Prin urmare, îți recomandăm, în funcție de tipul de piele, minim 2-3 aplicații de emolienți hidratanți. De asemenea, avem nevoie de produse care conțin nutrienți, vitamina C și colagen pentru a ajuta la regenerarea celulară la nivelul stratului bazal al pielii.
Opțiunile cu emolienți (cum ar fi ceramidele, precum și acizii grași și colesterolul) ajută la netezirea și catifelarea pielii, în timp ce cele cu umectanți (cum ar fi acidul hialuronic, împreună cu glicerina, ureea și acidul lactic) ajută pielea să rețină apa. Ocluzivele (cum ar fi dimeticona, lanolina și squalanul) sunt, de asemenea, o necesitate pentru pielea îmbătrânită, deoarece ajută la încetinirea evaporării apei de la suprafața acesteia.
Tratează pielea în timp ce dormi cu un ser peptidic bogat în ulei de argan care furnizează acizi grași, steroli vegetali, vitamina E și acid ferulic pentru a întări stratul lipidic.
Asigură-te că nu utilizezi produse de îngrijire a pielii pe bază de alcool, deoarece alcoolul provoacă uscarea pielii.
Încearcă să utilizezi un demachiant moale pentru piele, cu agenți tensioactivi mai blânzi și mai puține parfumuri, pentru a ajuta la păstrarea barierei hidrolipidice care devine mai subțire și mai fragilă iarna.
Nu abuza de uleiuri. În lumea îngrijirii pielii, există o școală de gândire conform căreia utilizarea uleiurilor poate exacerba afecțiuni ale pielii precum rozaceea și acneea. Dacă simți că pielea ta ar putea beneficia de un plus de hrană în zilele cele mai reci, esteticianul Nataliya Robinson recomandă să nu folosești în exces uleiuri pure precum jojoba sau argan. „Folosirea zilnică a uleiurilor pure pe piele îți poate deteriora bariera lipidică. Cel mai bun mod de a folosi uleiurile este să amesteci uleiul în crema obișnuită de zi sau de noapte.”
Limitează timpul petrecut cu exfolierea pielii în timpul iernii, mai ales dacă este deja destul de uscată.
De reținut! Vremea rece poate face pielea mai sensibilă la anumite ingrediente.
Ai observat vreodată că pielea ta poate tolera ingrediente mai puternice în timpul lunilor mai calde, dar devine mai sensibila la exact aceleași ingrediente odată ce temperaturile scad? Acest lucru se datorează faptului că bariera de umiditate (o funcție a pielii care protejează nivelurile mai profunde ale dermei de radicalii liberi și de alți intruși) devine mai slabă nu numai pe măsură ce îmbătrânești, ci și pe măsură ce vremea se răcește. Din acest motiv, dacă experimentezi vreo sensibilitate suplimentară, cel mai bine este să scazi frecvența aplicării produsului vinovat până când temperaturile cresc din nou.

3. Acordă atenție mâinilor și buzelor
Este foarte important să extinzi rutina de hidratare la mâini și buze.
Pentru că nu purtăm întotdeauna mănuși, nu este neobișnuit să suferim răni minore la degete cauzate de temperaturile scăzute. Ar trebui să acordăm mai multă atenție mâinilor noastre hidratându-le și folosind emolienți cu un conținut ridicat de glicerină și uree.
Spălarea mâinilor este vitală, mai ales în timpul sezonului de răceală și gripă, iar curățarea lor cu dezinfectant pentru mâini în zilele noastre este o necesitate. Pentru a reduce efectele negative ale săpunurilor si ale dezinfectanților pe bază de alcool, hidratează-ți mâinile mai des. Aplicarea unei creme de mâini după fiecare spălare poate ajuta.
De asemenea, se recomandă purtarea mănușilor impermeabile atunci când speli vase sau faci curățenie prin casă.
O zonă a corpului despre care se uită adesea sunt buzele, dar este una dintre cele mai importante zone de care să îți faci griji pe măsură ce vremea se răcește. Pielea de pe buze este foarte subțire și sensibilă, și poate suferi foarte mult în timpul iernilor aspre, rezultând buze uscate, crăpate și dureroase.
Se recomandă aplicarea zilnică a unui balsam de buze, atât înainte de sosirea vremii reci, cât și în timpul sezonului rece. Aplicarea unui balsam hidratant (cum ar fi vaselina sau un alt unguent) poate ajuta la vindecarea buzelor uscate și crăpate și poate împiedica crăparea acestora.
Dacă buzele tale sunt crăpate, asigură-te că nu le lingi, ceea ce poate agrava situația.
4. Nu uita de protecția solară
Crema de protecție solară nu este doar pentru lunile fierbinți de vară. Indiferent de perioada anului sau de temperatură, aplicarea unei creme de protecție solară de cel puțin SPF 30 este esențială.
Aplică protecție solară pe față și pe mâini (dacă sunt expuse) cu aproximativ 30 de minute înainte de a ieși afară. Reaplică frecvent dacă stai mult timp afară.
Soarele de iarnă, combinat cu strălucirea zăpezii, îți poate deteriora grav pielea. Zăpada reflectă razele soarelui în proporție de până la 80%, așa că folosește o protecție solară mai puternică dacă mergi la munte.
Evită bronzarea și asigură-te că folosești întotdeauna protecție solară pe tot parcursul iernii. De asemenea, ar trebui să încerci să menții pielea acoperită cât mai mult posibil.

5. Cunoaște-ți pielea
Reține că este important să îți examinezi pielea în mod regulat și să iei notă de orice alunițe sau excrescențe noi și orice modificări ale celor existente. Leziunile care se schimbă, provoacă mâncărime, sângerează sau nu se vindecă sunt, de asemenea, semnale de alarmă. Chiar dacă ai folosit cu atenție protecția solară toată vara, este important să continui să fii vigilent cu privire la pielea ta toamna, iarna și primăvara. Autoexaminarea te poate ajuta să identifici din timp potențialele cancere de piele.
Dacă observi schimbări îngrijorătoare la pielea ta, este foarte important să consulți imediat un dermatolog.
6. Menține o temperatură mai scăzută în interior
În ciuda faptului că aerul din interior este mai cald, majoritatea sistemelor de încălzire usucă aerul care este prezent în casă. În plus, aerul cald din interior face ca tu să experimentezi fluctuații extreme de temperatură atunci când mergi din interior în exterior și invers. Aceste schimbări de temperatură au consecințe negative asupra pielii.
În plus, somnul este important pentru sănătatea pielii tale și o casă incredibil de caldă va afecta probabil calitatea somnului tău.
Aceste efecte negative pot fi evitate prin menținerea unei temperaturi mai scăzute în casă.
7. Umidifică mediul înconjurător
Umidificatoarele pot ajuta la prevenirea și tratarea uscăciunii pielii cauzate de vremea rece.
Folosirea unui umidificator în casă sau birou va adăuga umiditate aerului uscat de iarnă și va ajuta să îți menții pielea hidratată. Folosește un umidificator în camerele în care petreci cel mai mult timp, inclusiv în dormitorul tău.
8. Adoptă obiceiuri sănătoase
Evită tutunul și alcoolul
Tutunul și alcoolul generează radicali liberi care se oxidează la degradarea crescută a substanțelor din stratul cornean. De asemenea, provoacă vasodilatație centrală cu vasoconstricție periferică, acolo unde se întâlnesc cu vasele de sânge ale pielii, determinând o scădere a debitului sanguin în aceste zone și astfel scăzând nutriția și înrăutățind aspectul exterior. Prin urmare, efectele îmbătrânirii premature sunt sporite și, mai ales, provoacă un peeling crescut al pielii.

Fii activ
Nu este nimic mai plăcut decât să te ghemuiești sub o pătură caldă în fața focului pe timp de iarnă, totuși să rămâi activ stimulează circulația, îți crește pulsul și îți oferă o strălucire sănătoasă. Chiar și o plimbare de o jumătate de oră de trei ori pe săptămână te va ajuta să îți menții pielea strălucitoare.
Dormi pentru o piele strălucitoare
Dr. Murad, dermatolog certificat și fondator al Murad Skincare, spune că a dormi adânc este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru pielea și sănătatea ta. „Somnul are beneficii terapeutice importante – poate fi unul dintre momentele cele mai productive ale corpului tău pentru repararea fiecărui sistem din corp, inclusiv pielea, care este cel mai mare sistem al tău și cea care prezintă cele mai dramatice semne de privare de somn”, explică el. „Sfatul meu este să mănânci una sau două nuci/alune înainte de culcare. Bogate în antioxidanți, omega și una dintre cele mai bune surse alimentare de melatonină, acestea te pot ajuta să îți îmbunătățești somnul.”
Menține o nutriție adecvată
Alimentația multor oameni se schimbă radical în lunile de iarnă, din cauza sărbătorilor și a temperaturilor reci. Creșterea consumului de zahăr face adesea ravagii asupra pielii. Implementarea unei nutriții adecvate poate contribui în mare măsură la îmbunătățirea sănătății pielii tale în lunile reci de iarnă. Este important să mănânci fructe și legume în mod regulat pentru a oferi nutrienți importanți pielii. Aceste alimente conțin, de asemenea, cantități mari de antioxidanți, care sunt vitali în combaterea impactului îmbătrânirii și a daunelor.
Ai grijă însă să nu mănânci prea multe fructe, deoarece acestea pot conține un nivel ridicat de zahăr care îți poate deteriora pielea.
În plus, este important să te asiguri că mănânci cantități adecvate de grăsimi sănătoase. Aceste grăsimi ajută la menținerea pielii sănătoase și elastice. Există multe surse grozave de grăsimi sănătoase din care poți alege. Carnea slabă, uleiul de cocos, semințele de chia, uleiul de măsline, nucile, ouăle și avocado sunt doar câteva opțiuni excelente pentru a adăuga grăsimi sănătoase în dieta ta.
Hidratează-te
Mulți oameni se deshidratează iarna, deoarece este mai puțin confortabil să bei apă rece. Deshidratarea are ca rezultat adesea piele cu umiditate inadecvată, ceea ce poate cauza o multitudine de alte probleme pielii tale. Este important să te asiguri că rămâi hidratat pentru a-ți proteja pielea.
9. Poartă îmbrăcăminte adecvată, confortabilă și neiritantă
Multe țesături de vreme rece pot agrava pielea uscată. Poartă haine ușoare din materiale moi, respirabile, direct pe piele și apoi ia pulovere mai groase și mai calde.
Asigură-te că îți protejezi mâinile de aerul rece de iarnă cu mănuși, amintindu-ți să alegi o pereche care nu îți irită pielea. Dacă preferi mănuși de lână, pune mai întâi o căptușeală din bumbac sau mătase.
Alege accesoriile cu grijă. Când temperaturile scad, cei mai mulți dintre noi purtăm eșarfe și căciulițe confortabile. În timp ce accesoriile pentru vreme rece sunt esențiale pentru protecție, multe accesorii tricotate pot fi inconfortabile și iritante atunci când sunt purtate direct pe piele. Pentru a evita iritația pielii și a scalpului atunci când porți accesorii de iarnă, încearcă să alegi articole din materiale naturale, respirabile. Acest lucru ajută la circulația aerului și reduce acumularea de căldură într-un singur loc, ceea ce poate agrava iritația.
Multe persoane au acnee în jurul maxilarului și gâtului în timpul lunilor de iarnă. Acest lucru se datorează de obicei eșarfelor murdare și gulerelor jachetei care ne ating în mod constant fața. Asigură-te că le cureți în mod regulat. Dacă vezi machiaj în jurul gulerului, acesta trebuie curățat.
Purtarea hainelor și pantofilor umezi îți poate irita și mai mult pielea și poate provoca mâncărimi. Dacă mănușile, șosetele și pantalonii sunt umede, asigură-te că le schimbi cu altele uscate cât mai curând posibil.
10. Ia Omega 3 6 9
Uneori, când pielea este foarte uscată, poate fi ajutată de alimente sau suplimente care conțin acizi grași omega-3 sau omega-6, cum ar fi uleiul de pește și uleiul din semințe de in. Mulți oameni nu realizează importanța acestora pentru sănătatea pielii, dar există dovezi semnificative că omega-urile pot chiar ameliora eczemele. Rolul lor este de a menține o membrană celulară sănătoasă, ceea ce permite celulelor să rețină apa. Această barieră sănătoasă va avea ca rezultat o piele mai moale și mai suplă.
Produse recomandate
În concluzie, cunoașterea modului în care pielea ta reacționează în mod obișnuit la vremea rece te poate ajuta să îți creezi o rutină din timp și să împiedici pielea să reacționeze negativ în sezonul rece.
Dacă în continuare simți uscăciune, disconfort și iritație după ce ai încercat aceste sfaturi pentru piele, discută cu medicul tău. Este posibil să ai nevoie de o cremă hidratantă pe bază de rețetă pentru a depăși efectele de uscare ale pielii tale.
*Acest articol este creat și publicat online doar în scop informativ. Nu înlocuiește sfatul medicului. Cere întotdeauna sfatul medicului, dacă ai întrebări cu privire la sănătatea ta.
Abonează-te la newsletter și primești 10% reducere la prima comandă.
Like și share articol dacă ți-a plăcut.
Surse:
https://intermountainhealthcare.org/blogs/topics/live-well/2017/02/6-ways-to-protect-your-skin-during-cold-weather/
https://www.innoaesthetics.com/the-impact-of-cold-weather-on-skin/
https://www.dermatologymohsinstitute.com/blog/is-your-skin-cold-weather-ready
https://www.martiderm.com/en/blog/skincare/facial-care/how-does-cold-weather-affect-our-skin/314
https://www.theskininstitute.org/winter-weather-and-your-skin/
https://www.marthastewart.com/7992594/cold-weather-aging-skin-tips
https://www.dermalogica.com/blogs/living-skin/what-you-need-to-know-about-cold-weather-and-skin
https://www.everydayhealth.com/skin-and-beauty/top-tips-for-healthy-winter-skin.aspx
https://www.byrdie.com/winter-skincare-tips-4775910