Timp de citire: 7 min
Ce este quercetina?
Quercetina este un pigment care aparține unui grup de compuși vegetali numiți flavonoide și este unul dintre cele mai comune și cercetate flavonoide.
Flavonoidele sunt antioxidanți și se găsesc în plante, fructe și legume, având o gamă largă de beneficii pentru sănătate.
Quercetina este unul dintre cei mai abundenți antioxidanți din dietă și joacă un rol important în a ajuta organismul să combată daunele radicalilor liberi, care sunt legate de bolile cronice. Se estimează că o persoană obișnuită consumă 10-100 mg zilnic din diferite surse de hrană.
Quercetina este utilizată cel mai frecvent pentru afecțiunile inimii și vaselor de sânge și pentru a preveni cancerul. De asemenea, este folosită pentru artrită, infecții ale vezicii urinare și diabet, în susținerea bunei funcționări a sistemului imunitar dar și ca adjuvant în profilaxia și tratamentul noului coronavirus COVID-19 (conform protocol EVMS).
Oamenii nu pot produce quercetină în corpul lor, dar multe fructe, legume și băuturi o conțin.
Surse alimentare de quercetină
Alimentele și băuturile care conțin quercetină includ:
- cireșe
- citrice
- hrișcă
- broccoli
- kale
- roșii
- vin roșu
- capere
- ardei - galben și verde
- ceapa — roșie și albă
- eșalotă
- sparanghel — fiert
- mere roșii
- struguri roșii
- salată verde cu frunze roșii
- fructe de pădure - toate tipurile, cum ar fi merișoare, mure, afine și zmeură
- ceai - verde și negru
- cafea
- pătrunjel
- salvie
- ulei de măsline

Ceapa are cel mai mare nivel de quercetină în comparație cu alte produse testate, conținând aproximativ 300 mg pe kilogram.
De reținut că, cantitatea de quercetină din alimente poate depinde de condițiile în care hrana a fost cultivată.
De exemplu, într-un studiu, roșiile organice par să aibă cu până la 79% mai multă quercetină decât cele cultivate în mod convențional.
Cu toate acestea, alte studii evidențiază diferențe între conținutul de quercetină la diferite specii de roșii, indiferent de metoda de cultivare. Nu a existat nici o diferență în ceea ce privește ardeii grași, cultivați convențional sau organic.
Quercetina este prezentă și în remediile pe bază de plante, cum ar fi ginkgo biloba și sunătoarea.
Este disponibilă și ca supliment alimentar sub formă de pudră și capsule. Dozele tipice variază de la 500 la 1.000 mg pe zi.
Pe cont propriu, quercetina are o biodisponibilitate scăzută, ceea ce înseamnă că organismul o absoarbe prost. De aceea, suplimentele pot include alți compuși, cum ar fi vitamina C sau enzime digestive precum bromelaina, deoarece acestea pot crește absorbția.
În plus, unele cercetări indică faptul că quercetina are un efect sinergic atunci când este combinată cu alte suplimente de flavonoide, cum ar fi resveratrolul, genisteina și catechinele.
Care sunt beneficiile quercetinei?
Posibilele beneficii pentru sănătate ale quercetinei includ:
- Combaterea radicalilor liberi
Quercetina are proprietăți antioxidante.
Antioxidanții lucrează pentru a proteja organismul de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile din organism care pot crește riscul de îmbolnăvire și pot accelera îmbătrânirea.
Mai mulți factori pot contribui la apariția radicalilor liberi, inclusiv poluarea, fumul de țigară, radiațiile, toxinele chimice și gazele cu efect de seră.
Quercetina este un antioxidant mai puternic decât vitamina C, vitamina E sau betacarotenul.
- Reducerea inflamației
Inflamația este răspunsul natural al organismului la stres și răni și, de obicei, ajută corpul să se vindece. Cu toate acestea, inflamația cronică poate fi dăunătoare organismului și poate contribui la anumite probleme de sănătate inclusiv anumite tipuri de cancer, precum și boli de inimă și rinichi.
Studiile arată că quercetina poate ajuta la reducerea inflamației.
Un studiu efectuat pe animale a constatat că quercetina a prevenit atât inflamația acută, cât și cea cronică, pe lângă faptul că prezintă proprietăți anti-artrită.
Un studiu de 8 săptămâni pe 50 de femei cu poliartrită reumatoidă a observat că participanții care au luat 500 mg de quercetină au experimentat o reducere semnificativă a rigidității și a durerilor de dimineață precum și a durerii apărute după activitate. De asemenea, acestea au avut markeri reduși ai inflamației, în comparație cu cele care au primit un placebo.
Există rapoarte despre persoane cu artrită reumatoidă care au avut mai puține simptome atunci când au trecut de la o dietă tipic occidentală la o dietă vegană cu o mulțime de fructe de pădure, fructe, legume, nuci, rădăcini, semințe și muguri, negătite și care conțin quercetină și alți antioxidanți.

- Reducerea riscului de cancer
Oamenii de știință au considerat de multă vreme quercetina și alte flavonoide, conținute în fructe și legume, importante în prevenirea cancerului. Persoanele care mănâncă mai multe fructe și legume au tendința de a avea un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer.
Studiile pe animale și in vitro sugerează că flavonoidele au proprietăți anticancerigene. În aceste studii s-a demonstrat că quercetina și alte flavonoide inhibă creșterea celulelor canceroase din tumorile de sân, colon, prostată, ovar, endometru și de la nivel pulmonar.
Un studiu chiar sugerează că quercetina este mai eficientă decât resveratrolul în ceea ce privește inhibarea creșterii tumorilor. Iar un studiu din 2010 a analizat relația dintre aportul de quercetină și riscul de cancer pulmonar în 38 de țesuturi pulmonare non-tumorale și a găsit o corelație inversă - cu cât aportul de quercetină este mai mare, cu atât riscul este mai mic.
- Prevenirea bolilor neurologice
Cercetările sugerează că proprietățile antioxidante ale quercetinei pot ajuta la protejarea împotriva tulburărilor degenerative ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer, demența sau Parkinson.
Stresul oxidativ contribuie la dezvoltarea bolilor neurodegenerative. Stresul oxidativ apare atunci când există un dezechilibru al radicalilor liberi în organism. Proprietățile antioxidante ale quercetinei pot ajuta la combaterea radicalilor liberi.
Cafeaua este o băutură populară care a fost asociată cu un risc mai scăzut de apariție a bolii Alzheimer. De fapt, cercetările arată că quercetina, nu cofeina, este compusul principal din cafea care este responsabil pentru potențialele sale efecte de protecție împotriva acestei boli.
- Ameliorarea simptomelor alergice
Research Trusted Source sugerează că quercetina ar putea fi un antihistaminic eficient, deoarece restricționează eliberarea histaminei - o substanță chimică inflamatorie implicată în simptomele alergice, cum ar fi strănutul și mâncărimea - din anumite celule ale sistemului imunitar.
Deși experimentele de laborator sugerează că quercetina poate ajuta la combaterea afecțiunilor alergice cum ar fi rinita alergică, majoritatea au fost efectuate in vitro sau la animale. Cercetătorii recomandă studii suplimentare asupra oamenilor pentru a demonstra o corelație.
- Prevenirea infecțiilor
Quercetina are proprietăți antibacteriene, fiind eficientă împotriva majorității tipurilor de bacterii, în special a celor legate de: stomac și intestine, piele, aparatul respirator, aparatul urinar.
De asemenea, quercetina, împreună cu alte flavonoide, ar putea ajuta la combaterea virușilor, cum ar fi: adenovirus, virusul herpes simplex, encefalita japoneză, virusul respirator sincițial.
- Reducerea riscului de boli de inimă
Studii in vitro, pe animale și unele studii pe oameni sugerează că flavonoidele, quercetina, resveratrolul și catechinele, pot ajuta la reducerea riscului de ateroscleroză, acumularea plăcii în artere care poate duce la atac de cord sau accident vascular cerebral. Acești nutrienți par să protejeze împotriva daunelor cauzate de colesterolul LDL (rău) și pot ajuta la prevenirea decesului din cauza bolilor de inimă.
Dieta joacă un rol esențial în reducerea riscului de boli cardiovasculare. Deoarece fructele și legumele conțin flavonoide, consumul ridicat de fructe și legume poate reduce riscul apariției acestor boli. De asemenea, persoanele care consumă diete bogate în flavonoide au colesterolul mai scăzut.

- Scăderea tensiunii arteriale
Potrivit unui studiu din 2016 al Asociației Americane de Inimă și AVC, administrarea de suplimente de quercetină ar putea fi o modalitate eficientă de a reduce tensiunea arterială.
Alte cercetări au arătat că persoanele care erau supraponderale și au luat un supliment de quercetină de 150 miligrame (mg) pe zi au avut niveluri mai scăzute de colesterol dăunător în sânge, precum și tensiune arterială sistolică redusă.
O alta analiză a 9 studii pe 580 de persoane a constatat că administrarea a peste 500 mg de quercetină sub formă de supliment zilnic a redus tensiunea arterială sistolică și diastolică cu o medie de 5,8 mm Hg și, respectiv, 2,6 mm Hg.
- Creșterea rezistenței atletice
O analiză a 11 studii pe oameni a constatat că administrarea de quercetină poate îmbunătăți ușor performanța exercițiilor de anduranță.
- Controlul glicemiei
Cercetările pe oameni și pe animale indică faptul că compusul poate reduce nivelul zahărului din sânge și poate proteja împotriva complicațiilor diabetului.
- Ameliorarea simptomelor cistitei interstițiale
Două studii au sugerat că persoanele cu cistită interstițială ar putea beneficia de consumul de flavonoide. Persoanele cu această afecțiune suferă de dureri ale vezicii urinare similare cu cele de la o infecție a vezicii urinare și de multe ori au nevoie urgentă de a urina.
În ambele studii, cei care au luat un supliment care conținea quercetină păreau să aibă mai puține simptome. Cu toate acestea, studiile au inclus și alte flavonoide. Deci nu se știe care flavonoid oferă cele mai multe beneficii. Sunt necesare studii mai multe și mai bine concepute.
- Ameliorarea simptomelor in prostatită
Dovezile preliminare indică faptul că quercetina ar putea reduce simptomele prostatitei sau inflamația prostatei. Un mic studiu a constatat că bărbații care au luat quercetină au prezentat mai puține simptome decât bărbații care au luat placebo.
Deși aceste descoperiri sunt promițătoare, este nevoie de mai multe studii pe oameni pentru a înțelege potențialele proprietăți ale quercetinei și beneficiile acesteia pe termen lung.
Efecte secundare și riscuri
Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) clasifică quercetina ca o substanță în general sigură.
Quercetina este în general bine tolerată atunci când este utilizată în cantități adecvate. Unii au raportat furnicături în brațe și picioare, precum și dureri de stomac, greață și dureri de cap atunci când au luat quercetină pe cale orală.
Doze foarte mari - mai mari de 1 gram pe zi - pot provoca leziuni renale.
Femeile însărcinate, femeile care alăptează și persoanele cu boli de rinichi ar trebui să evite suplimentele de quercetină. Când este însă consumată în alimente, quercetina este sigură pentru femeile însărcinate și care alăptează.
Nu există suficiente dovezi pentru a recomanda quercetina pentru copii.
Ca și în cazul oricărui supliment, consultă medicul înainte de a lua quercetină, deoarece poate interacționa cu unele medicamente, inclusiv antibiotice și medicamente pentru tensiunea arterială.
Dozare
Sub supravegherea medicală, quercetina a fost utilizată în siguranță în cantități de până la 1.000 mg de două ori pe zi, timp de 12 săptămâni. Nu există suficiente dovezi pentru a ști dacă este sigură pentru utilizare pe termen lung.
Suplimentele pot include și alte substanțe, cum ar fi bromelaina sau vitamina C, care pot ajuta organismul să absoarbă mai eficient quercetina.
Doza potrivită pentru tine poate depinde de factori precum vârsta, sexul și istoricul medical. Discută cu medicul tău pentru a obține sfaturi personalizate dacă alegi să iei acest supliment.
De asemenea, când iei un supliment alimentar, respectă întotdeauna instrucțiunile de pe ambalajul produsului.
Produse recomandate
*Acest articol este creat și publicat online doar în scop informativ. Nu înlocuiește sfatul medicului. Cere întotdeauna sfatul medicului, dacă ai întrebări cu privire la sănătatea ta.
Like și share articol dacă ți-a plăcut.
Surse:
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-294/quercetin
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324170
https://www.healthline.com/nutrition/quercetin
https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-quercetin-89071
https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/quercetin