Infecțiile urinare

Infecțiile urinare

Timp de citire: 3 min


Infecțiile urinare sunt fără doar și poate greu de tolerat. Numai cine a avut, știe cât sunt de neplăcute.

Simptomele diferă în funcție de gravitate dar în general acestea pot fi: arsuri și usturime puternică la urinare, senzație imperioasă de a urina, durere abdominală, uneori chiar sânge în urină, febră, ca să le enumăr doar pe cele mai frecvente.

În articolul de față o să vorbesc despre soluții pentru atenuarea simptomelor dar și despre cum prevenim recidivele.

Mai întâi e necesar să fac o precizare: vorbim aici de infecțiile tractului urinar inferior, adică ale vezicii urinare, așa numitele cistite. Cistitele sunt infecții bacteriene, cauzate în majoritatea cazurilor de bacteria escherichia coli sau pe scurt e.coli.

Fiind o infecție bacteriană, recomandarea medicilor este ca aceasta să fie tratată cu antibiotice. Însă atenție, nu orice fel de antibiotice. E absolut necesar să ne facem o antibiogramă care ne arată la ce antibiotic este rezistentă bacteria. Medicul este cel care ne spune în urma acestei analize, ce antibiotic trebuie să luăm și pe ce perioadă.

d-mannose

Dar, cum nu întotdeauna când apar primele semne ale cistitei putem ajunge la medic imediat, ca și soluții alternative pentru diminuarea simptomelor, se recomandă suplimentele cu d-mannose care ajută la eliminarea e.coli din tractul urinar. Luată corect, d-mannose pudră poate face minuni. Pană la urmă, s-ar putea să scăpați de infecție doar cu suplimente, dar întotdeauna este indicat să ne facem analize pentru a fi siguri că a trecut și nu o să apară o nouă recidivă în câteva zile.

Bineînțeles, în această perioadă trebuie consumate foarte multe lichide pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor din tractul urinar. De asemenea, evitați frigul. Chiar dacă se spune că cistita nu are legătură cu frigul, cred că e mai bine să ne ferim.


Cum putem preveni apariția unor noi infecții urinare?

Este foarte importantă păstrarea unei igiene impecabile a zonei intime și nu numai. Aveți grijă să vă spălați, daca se poate, chiar înainte de contactul sexual. Se pot folosi și șervețele pentru igienă intimă sau hârtia igienică umedă care curăță și înlătură bacteriile mult mai bine decât hârtia igienică normală.

E.coli trăiește în special în tractul intestinal, de aici și ușurința cu care ajunge în vezica urinară dacă nu păstrăm o igienă riguroasă. Așadar, mare atenție la igienă înaintea contactului sexual și evident nu numai, pentru că e.coli poate migra foarte ușor către vezică și poate provoca neplăceri ulterioare.

De reținut că femeile sunt mult mai predispuse la infecții urinare datorită anatomiei feminine, de aici și recomandările pe care le vedem peste tot ca la baie să ne ștergem întotdeauna din față în spate pentru a evita aducerea bacteriilor dinspre zona anală spre zona genitală.

Am insistat pe igiena dinaintea actului sexual pentru că poate multă lume nu conștientizează cât este de important acest aspect pentru a evita nu numai infecțiile urinare dar și alte infecții ale zonei genitale. Evident, pentru persoanele predispuse la a face cistită și care au făcut mai multe episoade de-a lungul vieții, sexul anal ar trebui reconsiderat.

O atenție sporită trebuie acordată și digestiei. Dacă aveți tendința spre constipație, e bine să consumați probiotice și enzime care vă pot ajuta sa aveți o digestie fără probleme și prin urmare mai puține bacterii rele în tractul intestinal.

Sper că informațiile de mai sus iți vor fi de ajutor iar dacă ai avut și tu episoade neplăcute de cistită, împărtășește cu noi în secțiunea de comentarii de mai jos, din experiența ta, ce ai făcut să scapi de recidive, ce soluții alternative ai urmat și ce a funcționat la tine.


*Acest articol este creat și publicat online doar în scop informativ. Nu înlocuiește sfatul medicului. Cere întotdeauna sfatul medicului, dacă ai întrebări cu privire la sănătatea ta.


Like și share articol dacă ți-a plăcut.


Taguri:

Comentarii