Sarea de Bazna, o minune 100% naturală!

Sarea de Bazna, o minune 100% naturală!

Timp de citire: 4 min

 

Despre mica stațiune Bazna din județul Mureș e cu neputință să nu fi auzit orice român. Aici, firma Geotera extrage din apele minerale de adâncime, sarea care a devenit celebră în Europa: sarea de Bazna, un produs 100% natural.

Firma Geotera este unic producător al sării de Bazna.

Sarea de Bazna nu se consumă ca atare. Ea este o sare terapeutică, cristalizată în mod natural,  exclusiv pentru uz extern.

 

Sarea de Bazna este o sare pură, 100% naturală, fără reziduuri organice, fără adaosuri chimice, extrasă de la mare adâncime, din Podișul Târnavelor, cuprinzând minerale de-a dreptul miraculoase pentru sănătate: cloruri de sodiu, potasiu, magneziu, calciu, iodură și bromură de sodiu. Calitățile sale curative sunt recunoscute de mai bine de 200 de ani în toată Europa.


Sarea de Bazna se recomandă ca terapie în bolile reumatismale, pentru afecțiuni ortopedice, pentru afecțiuni ale sistemului nervos și boli ginecologice.

Sarea de Bazna, făcând parte din terapiile naturale 100%, neconvenționale, are 2 tipuri de public:

1. Cei care știu de la bunica anumite remedii naturiste, a căror eficiență o cunosc,  care știu că o baie cu sare ajută la durerile musculare și la anumite afecțiuni ale pielii și sunt dispusi să încerce și sarea de Bazna.

2. Ceilalți, care vor să știe cât mai multe detalii despre un produs înainte de a-l folosi și este foarte normal să fie așa. Prin urmare, îți oferim mai jos câteva referințe.


Cum este obținută sarea de Bazna?

Sarea de Bazna este un produs 100% natural obținut prin extragerea apei de la adâncime (35 de metri) cu ajutorul unei sonde. Apele minerale se fierb și prin evaporarea acestora rezultă miraculoasa sare (prin depunere).

Procesul de evaporare păstrează în interiorul cristalelor, toate elementele benefice: cloruri de sodiu, calciu, potasiu, magneziu, iodură de sodiu și bromură de sodiu.

 

Indicații terapeutice

Utilizarea sării de Bazna se face în scop profilactic, terapeutic și de recuperare.

Sub forma profilactică, cura cu sare de Bazna este indicată persoanelor sănătoase predispuse la îmbolnăviri ale aparatului locomotor, laxitate ligamentară și musculo-articulară, în vederea măririi rezistenței organismului la aceste boli. 

Indicațiile terapeutice prezentate mai jos sunt documentate științific și se regăsesc și pe ambalajul sării de Bazna. S-au semnalat și alte afecțiuni care au avut ameliorări după îmbăierea cu sare de Bazna dar acestea încă nu sunt acreditate.

  • Boli și afecțiuni reumatismale cu caracter inflamator cronic (stări alergice articulare și abarticulare după reumatisme articulare infecțioase)
  • Poliartrită reumatoidă (poliartrită cronică evolutivă)
  • Spondilită anchilozată și spondiloze de toate felurile
  • Artroze și poliartroze (coxartrozele și gonartrozele, de exemplu)
  • Discopatiile lombare și spondilozele lombare fără fenomene hiperalergice de lumbago sau lombosciatică fără semne nevritice cu deficit motor grav
  • Discopatiile dorsale și spondilozele dorsale
  • Discopatiile cervicale și spondilozele cervicale
  • Manifestări abarticulare izolate pure sau asociate (localizări pe tendoane — tendinite, bursite, tenosiavite)
  • Localizări pe mușchi: mialgii, miozite, amiotrofii, tendonioze
  • Localizări pe teci fibroase: aponevroze, fascii, periost
  • Periartritele cu blocare parțială sau totală a mobilității umărului
  • Nevralgii, nevrite
  • Afecțiuni ortopedice: sechele după fracturi, entorse, luxații, consolidări întârziate, fracturi vindecate cu tulburări circulatorii și trofice reziduale, redori articulare posttraumatice sau după imobilizare - indicat pentru sportivi
  • Stări posttraumatice, stări postchirurgicale ortopedice
  • Redă mobilitatea, îmbunătățește circulația limfatică, reduce inflamațiile articulare, ajutând la refacerea  lichidului sinovial
  • Afecțiuni ale sistemului nervos: radiculite, poliradiculite, plexite, nevrite, polinevrite
  • Sechele posttraumatice ale sistemului nervos periferic care nu necesită intervenții operatorii sau după operații cu semne clinice obiective de restabilire functională
  • Boli ginecologice: inflamații cronice ale uterului și organelor anexe, sterilitate primară și secundară, hipoplaziile uterine, nevralgii pelviene, unele tulburări menstruale, sechele postoperatorii
  • Fiind bogată în iod și brom are un caracter relaxant și este un sedativ al sistemului nervos. Aceasta participă la reglarea activității cerebrale superioare, fiind foarte des folosită în tratarea insomniilor.
  • Iodul din sare are rolul de a scădea vâscozitatea sângelui şi dilatarea venelor. Astfel, tensiunea arterială va scădea, iar rezistenţa de apărare a organismului va creşte.



Baie cu sare de Bazna

 

Cum folosim sarea de BAZNA?

Folosirea sării de Bazna se face sub formă de comprese, cataplasme, băi parțiale și generale.

Pentru comprese, cataplasme și băi parțiale se diluează 25g de sare de Bazna într-un litru de apă, iar pentru băi generale 300g sare terapeutică la aproximativ 50 litri de apă.


Ce contraindicații are sarea de Bazna?

Sarea de Bazna este contraindicată în caz de hipertensiune arterială severă, insuficiență cardiacă sau hepatică, boli infecțioase sau contagioase.

De aceea te sfătuim să ceri sfatul medicului întotdeauna înainte de a folosi această sare.

Ca orice altă terapie alternativă ea este considerată adjuvant în tratamentul diverselor afecțiuni.

 

Scurt istoric

Staţiunea Bazna este una dintre cele mai vechi staţiuni din țară, atestată documentar din anul 1302.

Sarea terapeutică a fost descoperită de niște ciobani prin 1672. Vrând ei să se încălzească, undeva prin toamnă, au aprins un foc între bălțile sărate. Nu ne putem închipui reacția lor atunci când bălțile au luat foc și nici nu putem ști ce au bănuit ei la acea vreme.

Adevarata descoperire terapeutică a fost în secolul al XIX-lea cu ajutorul unor chimiști și medici din Viena, care după ce s-au convins de beneficiile acestei sări au ajutat la construirea unei stațiuni balneare.

In 1835, s-au făcut primele amenajări: 4 cabine și o instalație de încălzit apa în cazane. Însă primul stabiliment balnear s-a construit abia în anul 1843 iar în 1845 au fost înregistrate 637 persoane venite la tratament.
În anul 1905 a fost angajat primul medic al stațiunii, s-a înființat o farmacie și a început producția de sare de Bazna. În anul 1949, băile de la Bazna au fost trecute în administrația Ministerului Sănătății, iar din 1950 dacă până atunci a avut caracter sezonier, devine o stațiune cu caracter permanent.
De atunci, staţiunea Bazna a fost vizitată anual de mii de pacienţi care au beneficiat de efectele miraculoase ale apelor şi nămolurilor sărate din această staţiune.

 

Bucură-te de sănătate cu ajutorul unei băi relaxante cu sare de Bazna!

 

*Acest articol este creat și publicat online doar în scop informativ. Nu înlocuiește sfatul medicului. Cere întotdeauna sfatul medicului, dacă ai întrebări cu privire la sănătatea ta.

Abonează-te la newsletter și primești 10% reducere la prima comandă.

Like și share articol dacă ți-a plăcut.

 

Surse:

https://www.saredebazna-geotera.ro/

http://saredebazna.ro/statiunea-bazna/

http://www.bazna.ro/index.php?id=38

https://balneologietransilvania.ro/images/2016/10/statiunea-balneara-bazna.pdf

Taguri:

Comentarii